Bőrrák típusok

A bőrrák 7 típusa: több is adhat áttéteket, és nem mindet ismerik fel - Egészség | Femina

bőrrák típusok

Még több termék Kaposi-szarkóma A Kaposi-szarkóma egyfajta kötőszöveti daganat, mely a bőr vérereiből alakul ki. Szintén köze van a napfényhez, de gyakran jön létre olyan emberek bőrén, akiknek bőrrák típusok immunrendszere igen legyengült állapotban van, nem véletlen, hogy a jelenséget gyakran kötik AIDS-betegekhez.

bőrrák típusok

A szarkóma barnásvörös vagy kékeslila foltok formájában jelenik meg, melyek növekedhetnek, és össze is folyhatnak, nagyobb, gyulladt területet létrehozva, mely nagyon könnyen kisebesedhet. Merkel-sejtes bőrrák Jellemzően szintén az erős napsugárzásnak kitett bőrrák típusok alakul ki, és tömött, fényes csomóként, kitüremkedésként jelentkezik a bőr speciális sejtjeiből kiinduló bőrráktípus.

Színe lehet lilás, vöröses és rózsaszín is, általában húzódik, és igen gyorsan növekedhet.

bőrrák típusok

Veszélyes és agresszív bőrráktípus, gyorsan adhat áttéteket a nyirokcsomókba és a távoli szervekbe is. Faggyúmirigy karcinóma Ritka, de nagyon agresszív bőrráktípus, mely eleinte fájdalmatlan, kemény csomó formájában jelenik meg, jellemzően a szemhéjon.

Bár a test más területein is előfordulhat, itt a leggyakoribb, ami miatt különös odafigyelést igényel, mert nagyon könnyű összekeverni a szem más problémáival, például az árpával. Ha hasonlót észlelsz, mindenképp keress fel szakembert!

bőrrák típusok

Melanoma A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból indul ki, így gyakran alakul ki anyajegyek - különösen atípusos anyajegyek - talaján, de tőlük független is lehet. Gyanús jel a terjedő, sötét folt, illetve az aszimmetrikussá váló anyajegy, vagy amelynek felülete, mérete, színe változott meg, esetleg vérzik, viszket, és fájdalmassá is vált.

bőrrák típusok

A rendszeres anyajegyszűrés, illetve az orvos azonnali felkeresése a gyanús jelekkel kiemelten fontos, a melanoma ugyanis nagyon agresszív, és gyorsan adhat áttétet a közeli nyirokcsomókba, majd a távoli hpv bármilyen gyógymód is.

Érdekeshozzászólások