Csípős bolhaparaziták,

csípős bolhaparaziták

A dinoszauruszok is szenvedtek a tetvektől százmillió éve Origo Ősvilági paraziták, amelyek a dínók vérét szívták A tudósok a Nature Communications eheti számában publikálták kutatásuk eredményeit. Két burmai borostyánkőben tíz rovart találtak a paleontológusok a megkövesedett tollakon, amelyeket a paraziták láthatóan megrongáltak, úgy tűnik, mintha megették volna.

csípős bolhaparaziták

A borostyán kitűnően megőrizte az egykor benne ragadt élőlényeket, "annyira jól, hogy szinte olyan, mintha csípős bolhaparaziták élnének" - közölte Chungkun Shih paleontológus, a tanulmány társszerzője, a pekingi Capital Normal Egyetem és a washingtoni Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatója.

Az ősi parazita rovar, a Mesophthirus angeli hasonlít a modern tetvekhez, csápja és láb karmai kissé eltérőek. A tudósok nem biztosak, hogy a nhs hpv tanácsok csípős bolhaparaziták azonos Phthiraptera taxonómiai rendhez tartozik-e.

csípős bolhaparaziták

Mint mondták, meglepte őket, hogy a megkövesedett maradványokban talált paraziták sokkal kisebbek voltak, mint mai rokonaik. Az ősetvek nagyon aprók, kisebbek, mint 0.

csípős bolhaparaziták

Ez megmagyarázza, hogy a kompressziós kőzetekben miért nem találtunk egyetlen tetűt sem" - fejtette ki a tudós, hozzátéve, hogy apró mivoltuk miatt tartott olyan sokáig, amíg felfedezték őket. Mesophthirus angeli mászik a dinoszaurusz tollában a koözép-krétakorban.

Éppen ebben az időszakban kezdődött el ugyanis a madarak és a tollas dinoszauruszok gyors diverzifikációja.

csípős bolhaparaziták

A Caihong juji tollas dinoszaurusz művészi illusztrációja. A krétában felgyorsult a tollal borított dinoszauruszok evolúciójaForrás: Velizar Simeonovsk, The Field Museum Az ősi élősködők és gazdaállataik kapcsolatának tanulmányozásával arról is többet lehet megtudni, hogyan fejlődtek ki a mai kártevők.

Forrás: MTI.

csípős bolhaparaziták

Érdekeshozzászólások