Mérgező gomba

Ilyen gombát korábban csak egyszer találtak Magyarországon Mintegy 50 kiló mérgező gombát koboztak el lakossági gyűjtőktől szombaton a Keszthelyi Városi Piacon, írja a Zaol.

hogyan lehet legjobban megszabadulni a szemölcsöktől

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt sok a vadon termő gomba, s ez látszik a piaci kínálatban is. Keszthely környékén bőséggel akad például nagy őzlábgomba, ízletes vargánya, rókagomba és érdes tinóru is.

férgek ízületi fájdalma

Annyi pöfeteget talált, hogy nem bírta mindet hazavinni Mintegy kiló volt a labda nagyságú gombák összsúlya. Természetesen csak árulhatja gombát, aki bevizsgáltatta a portékát a piaci gombaszakértővel, ám a szakemberek ezt tanácsolják azoknak is, akik saját fogyasztásra gyűjtöttek.

Rendkívül fontos tehát, hogy minden lehetôséget megragadjunk a mérges gombákkal kapcsolatos hiteles információk terjesztésére. Egy néhány évvel ezelôtt megjelent plakáton a gyilkos galóca "kezében" tôrrel támad az emberre. Az ilyen jellegû figyelemfelkeltés – bár nyilvánvalóan a jó szándék vezette – nem alkalmas arra, hogy csökkentse a mérgezések számát, csak elrettentô hatású. Nem elijeszteni kell az embereket a gombáktól, hanem felhívni a figyelmet a valódi veszélyekre. Az igazi gyilkos nem a galóca, hanem a tudatlanság és a széles körben elterjedt gombababonák, amelyekben sokan vakon hisznek [2].

A most elkobzott 50 kilónyi veszélyes gomba közt volt pókhálós és mérgező gomba, világító tölcsérgomba, sárguló csiperke. Utóbbi könnyen összetéveszthető az ehető csiperkefajokkal.

hpv genitális szemölcsök

Ezek a gombák fogyasztásuk esetén enyhe mérgezéses tüneteket okoznak, de előfordult már, hogy gyilkos galócát kellett elvenni egy hobbigombásztól — mondta a portálnak Jantász Ferenc, a VÜZ Kft.

Akik múlt hét szombatján bevizsgáltatták a gombákat, azok jól tették, mintegy felhívva a figyelmet a gombavizsgálat fontosságára. Kiemelt kép: Keszthelyi Városi Piac.

a férgek mozognak

Érdekeshozzászólások