Szem baktériumok

Szem baktériumok, A szemnek is van bakteriális flórája!

Fejes Réka Tudta, mi a nagy szerelem, mégsem ment férjhez Jane Austen Azzal a tudattal talán már sikerült megbarátkozni, hogy a beleinkben és a bőrünkön sok ezer gomba és baktérium él, amelyek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. De azt tudtad, hogy a szemed is otthont ad egy csomó baktériumnak?

vérszegénység gyermekeknél petefészekrák női higiénia

A Science Alert számolt be arról a kutatásról, amelyben kiderült, hogy a szemünknek is van saját mikrobiomja, azaz olyan mikrobák csoportja, amelyek a különböző szembetegségek, például a szemszárazság, a kötőhártya-gyulladás vagy a szaruhártya-hegesedés ellen harcolnak. Nem csak a bőrünkön és a beleinkben élnek Ha mikrobiom, akkor elsőként valószínűleg a beleink és a bőrünk jut eszünkbe.

paraziták pong john ho mi választja ki a szemölcsöket

Így vannak ezzel a kutatók is, akik sokkal kevesebb figyelmet fordítanak a tüdőben, a hüvelyben vagy éppen a szemgolyóban tanyázó baktériumokra. Csak nemrég vált egyértelművé a tudomány számára, hogy az egészséges szem is rendelkezik mikrobiommal, és az is kiderült, hogy a szemünkben élő bacik függnek az életkortól, a földrajzi régiótól, az etnikai hovatartozásunktól, az egészségi állapotunktól, ahogy attól is, hogy hordunk-e kontaktlencsét.

Az alap mikrobiom olyan baktériumokat tartalmaz, mint a Staphylococcusok, diphteroidok, a propionibaktérium valamint a Streptococcusok, emellett pedig bizonyos vírusok is jelen vannak a szemünk felszínén.

hasi fájdalom helminthiasis rák a fákon

Ezekkel mind számolni kell, amikor az orvos antibiotikumos szemcseppet ír fel, hiszen az antibiotikumok sok esetben a szem számára előnyös baktériumokat is elpusztítják. Egy több mint egy évtizeden át tartó, ezer beteget vizsgáló kutatásból kiderült, hogy az Egyesült Államokban az esetek 60 százalékában kötőhártya-gyulladás kezelésére használtak antibiotikumot.

a peritoneális rák halálozási aránya a legjobb parazita tabletták

Ezt a betegséget viszont vírusfertőzés okozza, szem baktériumok az antibiotikummal történő kezelés valójában nem hatékony, a baktériumok által okozott problémák pedig általában napon belül elmúlnak maguktól.

Az antibiotikum indokolatlan használata megzavarja a szervezetünk mikrobiomjait, ez pedig fertőzésekhez, autoimmunitáshoz szem baktériumok rákhoz szem baktériumok vezethet.

benzimidazol féreghajtó szerek tojásférgek elleni gyógyszerek

Korábban is feltételezték a kutatók, hogy élnek a szemünkön segítő baktériumok, de csak ban találták meg a Corynebacterium mastitidist, amely segíti a szem immunválaszát. Egy kísérletsorozatban kiderült, hogy a baktériumot tartalmazó könny kimutathatóan pusztítóbb hatással bírt a Candida albicans gombára és a Pseudomonas baktériumra is, mint az a szemváladék, amely nem tartalmazza a C.

A felfedezést szeretnék a még hatékonyabb orvoslás érdekében felhasználni.

Egereken végzett genetikai elemzésekkel próbálják azonosítani azokat a tényezőket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a mikrobák kolonizálják a szem felszínét. Ezt követően meg kell vizsgálni, hogy emberek esetében hogyan működik az egészséges és a problémás szem immunválasza.

  1. Szem bakteriális fertőzése - EgészségKalauz
  2. Ellenségek a szemünkben A leggyakoribb fertőzésfajták Vörös, égő, viszkető, váladékozó szem: lehetséges, hogy valamilyen fertőzést kapott?
  3. A szemgyulladás oka mindig fertőzés? - Antibiotikum nélkül
  4. Érettségi - Biológia 8.

Ennek fő célja, hogy ne rögtön antibiotikummal kezeljük a szembetegségekethanem olyan eszközöket alkalmazzunk, amelyek csak a betegséget előidéző baktériumokat pusztítják el, a mikrobiomot nem. A bélben már kimutatták, hogy a genetikailag módosított baktériumok hozzájárulnak egyes betegségek megszüntetéséhez, nagy valószínűséggel ugyanezt a hatást a szemben is el lehet érni.

féregtablettákat szedhet fehér virág szemölcsök

Érdekeshozzászólások