Októberi gomba

Az ősz a gombák idénye

Októberi gomba

Sötétpikkelyes tuskógomba Fotó: rf. Ha esetleg a gyümölcsösünkben találkozunk vele, ne örüljünk a házhoz jött zsákmánynak, inkább kezdjük el tervezgetni, hogy a szilvafából polcot vagy inkább fogast akarunk-e faragni. Gasztronómiai szempontból is eléggé megosztó gomba.

Októberi gomba

Sokan idegenkednek tőle, mivel nyersen mérgező, de a benne lévő ártalmas vegyületek hő hatására lebomlanak, így alaposan megfőzve jóízű, ehető. Pörköltet azonban ne készítsünk belőle, mert nyálkás lesz. Ugyanez a tulajdonsága viszont levesben előnyére válik, testes és gazdag ízvilágú, tartalmas lesz az étel. Késői látogatók Októberi gomba aztán az őszi erdő hangulata is megváltozik, mint az érett vörösbor karaktere, amely teltebbé, fanyarabbá lesz.

Októberi gomba

A reggeli ködökben már a tél lehelete látszik. A lehullott levelek színes szőnyeggel takarják be a földet, a kopár ágak közt utat talál az egyre laposabban pislogó nap.

Állat és növény ilyenkor már nyugalomba vonul, de a gomba, mint tudjuk, egyik kategóriába sem tartozik. A késő ősz egyik legjellegzetesebb faja a szürke tölcsérgomba Clitocybe nebularis. Közepes termetű, zömök gomba, kalapja cm átmérőjű, fiatalon begöngyölt szélű, később tölcséresedő jellegzetesen hamuszürke színű.

Októberi gomba

Előfordulnak teljesen hófehér példányai is. Fontos és értékes zsákmány, de már az illata, amely fontos határozóbélyeg, Októberi gomba nem árt elővigyázatosnak lenni vele. Jellegzetesen fűszeres húsát semmiképp se főzzük magában, mert allergiaszerű reakciót válthat ki — tartós, akár hónapokig elhúzódó gombaundort okozhat a meggondolatlan fogyasztása.

Októberi gomba

Kamaszkorom táján a belőle készült pörkölt miatt évekig meg voltam róla győződve, hogy nem szeretem a gombát. Sokszorosan igaz itt a bölcsesség: a kevesebb több. Vegyesen használva ugyanis nagyszerű ízjavító, ha pedig sok fiatalt találunk, érdemes sós vízben megfőzni a főzőlevet öntsük el!

Szárítva is kiváló, szép világos színű, így már nem is zavaróan aromás, de az aszalódó gombaszeletek illata zárt légtérben nyomasztó lehet.

Októberi gomba

Érdekeshozzászólások